Joyes historie
Joye er 19 år.
Fra 2016 til 2018 bodde han i et familiehjem gjennom Ditt Tiltak. I dag bor 19-åringen på egen hybel, følges fremdeles opp av barnevernstjenesten og arbeider på en gourmetrestaurant med stjerner fra Michelinguiden.
– Jeg kom i kontakt med barnevernet fordi skolen var noe urolig for meg og min livssituasjon etter at jeg hadde vært mye borte fra skolen. Samtidig merket de at det var noe som plaget meg.
Joye fikk tildelt en fast saksbehandler i kommunen, som han nå etter flere års kontakt føler han kjenner godt. Det tok imidlertid litt tid før han stolte på henne, men etter som møtene ble flere og tiden gikk, gikk det opp for ham at saksbehandleren bare ønsket å hjelpe ham.
Fikk komme med egne ønsker
– Hun hadde mange samtaler med meg og resten av familien min. Det var mange ting som var vanskelig hjemme hos oss, og alle var enige i at det beste for meg og mine var at jeg bodde i et fosterhjem for en periode.
Barneverntjenesten hadde egne møter med Joy og hans mor. Her fikk de være med på å påvirke hvilket fosterhjemmet som egnet seg best. Joye ønsket at fosterhjemmet skulle være lokalisert et stykke borte fra hans opprinnelige hjem, men samtidig nært nok til at han enkelt kunne dra på besøk. Hadde den nye familien dyr, var det også et et stort pluss.
– Etter en stund ringte saksbehandleren til meg og min mor og fortalte at de hadde funnet en familie de ønsket vi skulle møte.
Ble tatt på alvor
Joye husker han var både nervøs og glad da dagen hvor han skulle møte familien nærmet seg. Da dagen kom, dro han på besøk sammen med sin mor og saksbehandleren.
– Pia og Kristen hadde to hunder. Mitt førsteinntrykk av dem og deres hjem var positivt, og det ble avtalt at jeg skulle besøke dem én gang til, samt at jeg skulle overnatte hos dem ei helg for å bli enda bedre kjent.
Like etter at Joye hadde vært på helgebesøk, hadde han et avgjørende møte med saksbehandler og sin mor. Her ble det enighet om at han skulle flytte. Joye synes det var viktig at han fikk være med å bestemme, og han synes barnevernet tok han på alvor uten å tvinge ham til noe han ikke ville selv.
– Da tiden var inne for å flytte var det mange praktiske ting som skulle ordnes, noe de voksne tok seg av.
Uten ugyldig fravær
Joye fikk plass på matfag ved en videregående skole, noe som også var hans eget ønske. For første gang i sitt liv gikk Joye nå på en skole hvor han trivdes. Fra å ha masse fravær på ungdomsskolen, gikk han ut fra videregående skole helt uten ugyldig fravær.
– Dette er noe jeg er stolt av. Før jeg begynte på videregående opplæring var det nemlig flere som var usikre på om jeg i hele tatt ville klare å fullføre.
Etter skoletid oppholdt han seg for det meste i fosterhjemmet. Her fant han på ting sammen med sine fosterforeldre eller noen av de andre ungdommene som også bodde der.
– Det var fint å bo sammen med andre på min egen alder som var i samme situasjon som meg og ikke bodde sammen med sine biologiske foreldre.
Selv om han hadde flyttet inn i et nytt hjem, hadde han mye kontakt med sin bror og mor.
– Vi snakket sammen på telefon og besøkte hverandre.
– Stolt over jobben og trives veldig godt
I dag bor Joye på hybel for seg selv, samtidig som han fremdeles har oppfølging fra barnevernet. Detter noe han kan få helt til han fyller 23 år – et tilbud han setter stor pris på.
Hans biologiske mor og fosterforeldrene har et godt forhold seg imellom. For sin egen del er Joye nå lærling på en gourmetrestaurant tildelt stjerner fra Michelinguiden.
– Jeg er stolt over jobben min og trives veldig godt. Jeg har fremdeles god kontakt med de andre ungdommene jeg bodde sammen med hos Pia og Kristen. Og de hender det at jeg besøker både i helger og ferier, avslutter 19-åringen.